Derfor fejrer vi Mortens Aften med andesteg

Den 10. november sættes der hvert år andesteg på bordene i anledning af Mortens Aften. Men hvem var Morten, og hvorfor fejrer vi ham ved at spise and?

 

Martin og de sladrende gæs

Overskriften her kan man måske virke lidt mærkelig, når nu det skal handle om Morten og den traditionsrige andesteg. Men bare rolig, det kommer til at give mening lige om lidt.

Tilbage i 300-tallet skulle der i den franske by Tours udvælges en ny biskop. Byens indbyggere pegede på den gode munk Martin, som var kendt for at hjælpe de fattige og helbrede de syge. Men Martin ønskede ikke være biskop. Derfor gemte han sig i en gåsesti, men de skræppende gæs afslørede hans gemmested, og Martin blev fundet og tvunget til at blive biskop af Tours.

Den nyvalgte Martin af Tours viste sig dog ikke at være nogen helgen. Som straf til de sladrende gæs beordrede han alle til hvert år at slagte og spise mindst én gås.

 

Morten Bisp og den uheldige and

Da historien om Martin af Tours blev trykt i Danmark i 1616, fik biskoppen det danske navn Morten Bisp. Den sagnomspundne biskop døde den 11. november, og derfor fejrer vi Mortens Aften dagen før – nemlig den 10. november.

Men vi fejrer det som bekendt ikke med at spise gåsesteg, som historien ellers foreskriver. Det skyldes, at da traditionen kom til Danmark, var gåsen både for stor og for dyr til en almindelig familie. Derfor valgte man i stedet at sætte den lidt mindre og billigere andesteg på middagsbordet til Mortens Aften.

Og på den måde måtte anden altså betale for gæssenes syndere.

 

Læs også: 7 alternative serveringer med and