Hvad er forskellen på en høne og en kylling?

Ordene “kylling” og “høns” bruges ofte i flæng, når det kommer til mad. Fra hønsesalat og kyllingesalat til kylling og høns i asparges. Men hvad er egentlig forskellen på en høne og en kylling?

Det kan du blive lidt klogere på her!

 

Samme princip som med mennesker

Helt overordnet kan man sige, at ”kyllinger” er en bestemt type art inden for fjerkræ. Ligesom vi mennesker er en bestemt art inden for pattedyr. Og på samme måde som vi mennesker er opdelt i hankøn og hunkøn og børn og voksne, er kyllinger det også.

I den sammenhæng svarer en mand til en ”hane” og en kvinde til en ”høne”. Begge er overordnet set kyllinger, men betegnelserne angiver deres køn og det faktum, at de er voksne.

Men hvad så med drenge og piger på kyllingesprog? Der har vi ikke samme specifikke betegnelser på dansk og må derfor låne fra den engelske ordbog. I den kaldes en ung hankylling for en cockerel, mens betegnelsen for en ung hunkylling er en pullet.

Så langt så godt. Men hvornår går en kylling så fra at være en ung hunkylling til at blive en voksen høne? På det punkt er der lidt mere uenighed.

 

Fra ung hunkylling til voksen høne

Nogle mener, at en kylling kan kaldes for en høne, når den har lagt sit første æg. Andre mener, at det ikke har noget med æglægning at gøre, men at overgangen til høne først sker, når kyllingen er blevet et år.

Denne diskussion svarer lidt til, hvornår man egentlig er en voksen kvinde. Er det når, man er gammel nok til at blive gravid? Eller er det, når man er fyldt 18 og dermed myndig? Eller er det noget helt tredje, der afgør det?

Der er med andre ord ikke noget entydigt svar på, hvornår en kylling præcist bliver til en høne.

Hos Euro Poultry plejer vi at bruge kyllingens brystben som pejlemærke. Hvis brystbenet på kyllingen er brusk og dermed en smule blødt i det, er der tale om en ung hunkylling. Men så snart brystbenet bliver stift og hårdt, kan kyllingen betegnes som en høne.

Vi håber, at denne artikel gjorde dig en smule klogere på forskellen mellem kyllinger og høns. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere viden og inspiration sendt direkte til din indbakke.