Juleand

Hvorfor spiser vi egentlig and, gås og kalkun juleaften?

Juletiden er fyldt med traditioner, og det gælder ikke mindst vores spisevaner juleaften. Kartofler, brun sovs og rødkål er at finde på de fleste danske juleborde, og det samme er julestegen, som for mange består af enten and, gås eller kalkun.

Men hvor stammer traditionen med at spise fugl til jul egentlig fra?

Komfuret tændte vores juletraditioner

For at svare på det spørgsmål skal vi tilbage til omkring midten af 1800-tallet. Her begyndte opfindelsen af komfuret så småt at træde ind i de danske hjem, og langsomt blev det kolde julebord, som tidligere typisk bestod af klipfisk, erstattet med kogte kartofler, brun sovs og ikke mindst den dejlige julesteg.

Grise og gæs blev slagtet op til jul, og flæskesteg og gåsesteg blev en del af det danske festmåltid op gennem 1800-tallet. Gåsen var dermed den første fugl, der fløj ind på de danske juletallerkener, og det var primært det bedre borgerskab, som havde råd til at sætte gåsestegen på menuen. Men gåsens popularitet skulle snart blive overhalet af en anden fugl.

Fra gås til and

Gåsens størrelse gjorde den vanskelig at tilberede i datidens ovne, og mange sendte derfor deres gås til bageren, som havde plads i ovnen til de store fjerkræ. Det hører vi blandt andet om i Peter Fabers julesang Sikken voldsom trængsel og alarm fra 1848, hvor én af stroferne lyder: ”Gåsestegen er til bag’ren sendt”.

I takt med at størrelsen på de danske familier blev mindre op gennem det 20. århundrede, blev gåsestegen dog en stor mundfuld for den almindelige familie. Derfor begyndte flere at erstatte den store gås med den mindre – og også billigere – and, hvis smag mindede om gåsen.

Siden har andestegen vundet en fast plads i de danske julehjerter, og i dag er anden den mest populære julesteg i Danmark. Ifølge Landbrug & Fødevarer vil mere end 3 ud af 4 danskere i år servere andesteg juleaften, mens under en tiendedel sætter gåsesteg på julebordet.

Kalkunen fløj ind fra udlandet

And og gås er dog ikke de eneste former for fjerkræ, der bliver serveret herhjemme juleaften.

Kalkun har primært været en tradition i de engelske og amerikanske køkkener til juleaften, men inden for de sidste 50 år har denne fugl også fundet vej til de danske juleborde.

Omkring en tiendedel af danskerne får kalkun til jul, og dermed er kalkunen i dag lige så populær som gåsen. Det er dog stadig andestegen, som langt de fleste danskere forbinder med juleaften, og mon ikke det fortsætter med at være det mange år endnu?

 

Vil du gerne holde dig opdateret på gode historier, opskrifter, produkter og nyttige tips fra en verden af fjerkræ? Tilmeld dig vores nyhedsbrev, som udkommer hver anden måned med de vigtigste nyheder fra branchen.